Acasa Site-ul de Nunta Inspiratie nunta

Ploconul nasilor, ce cadou alegem si cand il oferim?

Autentificare / Inscriere

Ai uitat parola?

Beneficiile inregistrarii

  • Unelte de planificare gratuite pentru organizarea nuntii
  • Planificare Buget
  • Administrare invitati
  • Plan de organizare mese
  • Lista de sarcini
  • Programari
  • Oferte si Vouchere
AcasaPloconul sau cadoul pentru nasi

Ploconul nasilor, ce cadou alegem si cand il oferim?

Ploconul in denumirea populara este un cadou oferit in urma unor favoruri sau servicii. Inca din vechi timpuri, mirii ofereau daruri nasilor. Acest gest reprezinta recunostinta pentru acceptul nasilor de a fi parinti spirituali si pentru sprijinul accestora. Este primul cadou oferit de catre miri.


Conform traditiei romanesti, mirii merg la casa nasilor neanuntati unde le ofera ploconul.

La sat acesta consta in oferirea unei pasari de curte (gaina, curcan), o sticla de vin, grau, zahar etc. Daca nasii accepta ploconul ei trebuie sa deschida o sticla de vin bun pentru a cinsti in sanatatea si fericirea mirilor.

Acum aceste obiceiuri nu se mai practica in toate zonele tarii. Ploconul este oferit doar in mod formal si simbolic. Odata cu trecerea anilor, unele obiceiuri sau schimbat si au fost adoptate altele mai moderne. Astazi ai posibilitatea de a gasi cadoul perfect pentru nasii de nunta.

Darul pe care il alegi trebuie sa se potriveasca varstei si personalitatii lor si sa le aminteasca cu drag de nunta voastra. Poti sa alegi un cadou mai sofisticat, modern, sau unul mai mic dar cu o puternica semnificatie emotionala. Pentru alegerea ploconului pentru nasi, va trebui sa iei in considerare unele aspecte precum varsta acestora, ocupatia sau hobbyurile. Daca sunt persoane mai apropiate poti sa-i intrebi ce si-ar dori. Daca nu indraznesti atunci incearca sa afli mai multe informatii de la persoanele apropiate a nasilor.


Cele mai practice cadouri dar care vor fi si utile sunt alegerea unui aparat electrocasnic precum un televizor LCD, un aspirator sau o masina espresso.

Unii nasii nu doresc ca mirii sa faca o cheltuiala mare pentru cadoul lor, si chiar vor refuza sa primeasca unul scump. In astfel de cazuri nu incerca sa cumperi ceva costisitor. Alege un cadou mai mic. In acest mod, vei evita ca nasii sa se simta prost. Poti alege sa cumperi un serviciu de cafea, de ceai, de tacamuri sau de ce nu, o simpla invitatie la masa intr-un restaurant unde vei plati tu cheltuielile.

Daca nasii alesi nu formeaza o pereche ci doar sunt prieteni apropiati ai mirilor atunci va trebui sa alegi un cadou pentru fiecare in parte. Nu uita ca darul trebuie sa fie semnificativ. Pentru nasa poti opta sa alegi o cutie superba de bijuterii sau o geanta din piele si cu siguranta va fi incantata de cadoul primit. Iar pentru tanarul nas alege sa-i cumperi un ceas de mana, sau un set de stilouri personalizate.

Tine cont de preferintele si de dorintele parintilor tai spirituali in alegerea darului si apreciaza-i deoarece prietenii buni sunt greu de gasit. Cadoul potrivit va fi ca o urare de bun venit a acestora in familie. 

Inscrie-te pe DoYou.ro, e rapid, gratuit si merita.