Acasa Site-ul de Nunta Inspiratie nunta

Cele mai frumoase Obiceiuri de nunta in Ardeal

Autentificare / Inscriere

Ai uitat parola?
Acasa>Idei pentru nuntaTraditii si obiceiuriObiceiuri de nunta in Ardeal

Cele mai frumoase Obiceiuri de nunta in Ardeal

Traditiile si obiceurile difera de la o zona la alta. In zona Transilvaniei au existat numeroase obiceuri cu ocazia nuntii, multe dintre ele sunt practicate si in zilele noastre. Printe acestea se numara obiceiul petitului, chemarea la nunta sau spectacolul nuntii.

Cu timpul traditiile si obiceurile au suferit numeroase schimbari.


Derularea evenimentelor la nunta in zona Ardealului incepea cu obiceiul petitului. In trecut viitorul mire trebuia sa mearga impreuna cu parintii la fata pentru a o cere in casatorie. La pranz, la locul petitul se negociau de catre ambii parintii detalii despre nunta si despre zestre, atat ale fetei cat si a baiatului.

Pregatirea zestrei incepea de cand fata era mica. Lada de zestre era facuta din lemn cu diferite ornamente, la umplerea ei participau si mama si femeile apropiate ale fetei. In aceasta, ea depozita cearceafuri de pat, prosoape, coverturi cusute si brodate. Lada era transportata de catre feciorii satului acasa la baiat, pana in ziua nuntii. Acest obicei nu mai este precticat in zilele noastre.

Obiceiul chemarii la nunta nu prea se mai practica ca mai demult ci mirii in prezent trimit invitatii scrise persoanelor cunoscute. Totusi aceasta traditie mai este inca vie in unele sate. Obiceiul este ca mirele si mireasa impreuna cu cativa prieteni apropiati sa faca aceasta invitatie. Ei merg prin sat cu o plosca de vin si tuica iar cei care servesc din plosca promit ca vor fi prezenti la nunta mirilor.

Odata cu acceptarea in casatorie, perechea fericita trebuie sa-si aleaga nasii. In Ardeal cuplurile au doua perechi de nasii. Rolul nasilor are o insemnatate foarte mare.Ei sunt parintii spirituali care ii vor ajuta pe tinerii casatoriti in momentele dificile ale vietii. Mirii au datoria de a respecta nasii ca pe proprii lor parintii. Comform traditiei nasii suporta cheltuielile pentru voalului miresei, lumanarile si floarea mirelui.

Dupa ce nasii au fost alesii, tinerii miri merg cu ploconul la acestia. Ploconul este un cadou de multumire pentru acordul nasilor de a fi parinti spirituali. Conform traditiei, dupa oferirea acestui dar nasii ii cinstesc pe miri cu un pahar de vin (in zilele noastre cu sampanie).


Pregatirea din ziua nuntii

Alaiul de nunta si lautarii pornesc la mire acasa. Acolo va avea loc barberitul mirelui, initierea feciorului ca barbat. Dupa terminare, alaiul impreuna cu mirele vor pleca la casa nasilor. Aici el daruieste un buchet de flori nasei si tot aici mirele va aranja papionul nasului. Apoi nuntasii impreuna cu nasii pornesc spre casa miresei, nasa ii va duce acesteia si voalul iar dupa aceea are loc obiceiul gatitului miresei. La terminarea gatitului, mireasa va iesi sa se intalneasca cu mirele. El ii va oferi buchetul de mireasa.

La ospatul nuntii se obisnuieste ca mirii sa stea in capul mesei. Ei trebuie sa manance din aceeasi farfurie smantana sau lapte pentru ca urmasii lor sa fie frumosi.

Traditionalul dans al gainii are loc dupa terminarea pranzului. Soacra aduce o gaina frumos rumenita si impodobita iar nasul o cumpara in mod simbolic. Dupa aceea, gaina gatita este purtata de catre persoana care a gatit-o in pasii de joc pe melodiile populare romanesti.

Un alt obicei era urmat de strigatul darului. El are loc dupa terminarea mesei. Primii care ofera daruri si bani mirilor sunt nasii, apoi urmeaza parintii si ceilalti invitati. Din zona Ardealului vine si obiceiul furatul miresei, ea fiind rascumparata de mire sau nas.

Daca esti din zona Ardealului, aceste traditiile si obiceiurile speciale si cele amuzante sunt de nelipsit din cadrul nuntii tale.

Inscrie-te pe DoYou.ro, e rapid, gratuit si merita.