Acasa Site-ul de Nunta Inspiratie nunta

Traditii si obiceiuri de nunta in Muntenia

Autentificare / Inscriere

Ai uitat parola?
Acasa>Idei pentru nuntaTraditii si obiceiuriObiceiuri de nunta in Muntenia

Traditii si obiceiuri de nunta in Muntenia

Traditiile si obiceiurile au un caracter folcloric si pitoresc care ne aduc cu bucurie aminte de viata satului romanesc. Ele difera de la o zona la alta fiind un element complex si simbolic. Acum fiecare pereche isi organizeaza nunta dupa bunul plac. In zona Munteniei, traditiile de nunta au ramas inca vii si sunt practicate de cuplurile de la sate.

Chiar si in zilele noastre, in Muntenia se mai respecta si se pastreaza obiceiul brazilor impodobiti, bradul nasilor si al miresei. Acesta simbolizeaza sanatate, belsug si o viata fara griji. Dimineata in ziua nuntii, mirele impreuna cu prietenii participa la impodobirea brazilor cu colaci si fructe. Ei vor fi purtati de catre feciorii satului. Primul brad va fi dus la casa nasilor unde il vor lasa la poarta acestora. Cel de al doilea va fi dus la casa miresei.

De la casa miresei tot alaiul de nunta va merge pana la a treia fantana din sat. Aici va avea loc udatul alaiului. Mireasa impreuna cu un fecior va purta un prosop cusut de mana si un ulcior de apa. La fantana aceasta, ajutata de fecior va scoate apa cu ulciorul iar cu un buchet de busuioc si cu prosopul va uda alaiul repetand acest ritual de trei ori. Aceasta traditie simbolizeaza norocul de insuratoare si maritis pentru tineri necasatoriti.

La gatitul miresei participa nasa, mama fetei si prietenele acesteia ca si in celelalte zone ale tarii. Aceasta traditie semnifica faptul ca mireasa va fi intodeauna tanara si frumoasa pentru sotul ei. Inaintea plecarii la biserica va avea loc hora miresei. Apoi in desfasurarea nunti va urma cea mai veche traditie. Aceasta este ruperea turtei sau a colacului. Nasa va rupe turta in mod sombolic deasupra capului miresei si va imparte fiecarui nuntas pentru a manca din ea.

Colacul este aducator de belsug si noroc celor care gusta din el. Obiceiul jocului gainii se mai practica inca in satele din Muntenia. O femeie care participa la nunta va dansa in fata nasului cu o gaina rumenita si frumos impodobita. Aceasta va trebui sa fie gatita de catre mama miresei. Acest obicei simbolizeaza faptul ca mireasa va trebui sa devina o gospodina desavarsita ca si mama ei. Nasul trebuie sa negocieze cat va plati pentru gaina. In unele zone din Muntenia nasul va incerca sa fure gaina. Spre sfarsitul nuntii va avea loc legatul miresei. Nasa va scoate voalul miresei si il va inlocui cu un batic. Acest lucru inseamna ca fata a intrat in randul femeilor casatorite.


Toate obiceiurile si traditiile de nunta din tara noastra infrumuseteaza si ofera un aspect unic nuntii chiar daca multe dintre ele nu mai sunt practicate si in zilele noastre. Totusi unele dintre ele le mai putem regasi la nuntile romanesti care au loc la sate.

Inscrie-te pe DoYou.ro, e rapid, gratuit si merita.