Acasa Site-ul de Nunta Inspiratie nunta

Cele mai frumoase obiceiuri si traditii de nunta in oltenia

Autentificare / Inscriere

Ai uitat parola?
Acasa>Idei pentru nuntaTraditii si obiceiuriObiceiuri de nunta in Oltenia

Cele mai frumoase obiceiuri si traditii de nunta in oltenia

Nunta este evenimentul plin de emotii speciale unde doua inimi se unesc pentru a forma o familie.

Si in zona Olteniei ca si in celelalte regiuni ale tarii exista numeroase obiceuri de nunta. Obiceiurile si traditiile de nunta sunt facute pentru a apara mirii de blesteme. Urmand aceste obiceuri ei vor avea parte de o viata fericita si prospera.

Sambata dinaintea nuntii se organizeaza fedelesul. Acesta este o petrecere pentru mire si mireasa unde participa prietenii apropiati ai acestora. Spre seara la casa mirelui se impodobeste bradul de nunta, la impodobirea lui participa fetele si flacaii chemati de catre acesta.

In vinerea dinainte nuntii cei doi tineri merg prin sat cu plosca de tuica pentru a face invitatia la nunta. In zona Olteniei nasii de nunta sunt nasii de botez ai mirelui care ii feresc pe acestia de blesteme.

Bradul de nunta simbolizeaza tinerete vesnica. Faptul ca este impodobit cu mere si colaci reprezinta belsug. Dupa impodobirea bradului, se joaca o hora apoi fetele si feciorii pornesc cu el prin sat. La terminarea nuntii se aseaza bradul in fata casei proaspetilor casatoriti pentru a-i proteja de rau. Acesta este lasat acolo pana se usca.


In ziua nuntii, la gatitul miresei, toti cei prezenti o bocesc pentru despartirea de parintii. Urmeaza apoi ceremonialul de iertaciune in fata parintilor miresei, mirii isi cer iertare de la acestia. Parintii fetei ii iarta si le ofera o binecuvantare pentru o viata frumoasa ferita de necazuri. La terminarea cununei religioase tot alaiul de nunta merge sa petreaca sarbatoarea nuntii. In zona Olteniei se tin doua ospete de nunta. Primul se organizeaza la casa miresei iar spre seara se tine sarbatoarea cea mare la casa mirelui. La ospat mirii nu stau la aceasi masa cu invitatii.


A doua zi dupa nunta, tinerii proaspat casatoriti merg din nou la parintii miresei. Obiceiul este sa mearga cu o turta frumos impodobita. Ei se prezinta pentru a cere a doua iertaciune. Din nou parinti ii iarta si ii binecuvinteaza. Turta este lasata la parintii fetei. Mireasa o despodobeste de flori, apoi porneste in sat alaturi de tot alaiul iar la prima fantana se opresc.Toti cei prezenti se prind intr-o hora. Intre timp mireasa imparte celor din jur florile cu care este impodobita turta oferita la a doua iertaciune. Cumnatul sau un flacau aseaza un pahar cu apa pe jos. Mireasa va trebuie sa-l rastoarne cu varful piciorului, repetand acest lucru de trei ori.


In zona Olteniei se mai tin vii traditiile vechi din ziua nuntii.

Inscrie-te pe DoYou.ro, e rapid, gratuit si merita.