Acasa Site-ul de Nunta Inspiratie nunta

Cele mai frumoase 10 obiceiuri de nunta la romani

Autentificare / Inscriere

Ai uitat parola?
Acasa>Idei pentru nuntaTraditii si obiceiuriObiceiuri romanesti la nunta

Cele mai frumoase 10 obiceiuri de nunta la romani

De la o nunta tipic romaneasca, nu pot sa lipseasca traditile si obiceiurile specifice neamului nostru. Ritualurile de nunta au un aspect simbolic si unele variaza de la o regiune la alta.

Insa, cele mai frumoase obiceiuri de nunta la romani sunt:

  1. Petitul - Indiferent de zona tarii, acesta este primul paspecare trebuie sa-l faca viitorul mire. El merge insotit de parinti sa ii ceara in mod oficial mana fetei pentru a-i deveni sotie. Acest obicei se regaseste in toate zonele tarii. In zilele noastre este practicat doar in mod simbolic.

  2. Ploconul este darul denunta pentru nasi. Ei sunt considerati parintii spirituali ai mirilor. Dupa alegere nasilor, viitori soti merg la casa acestora oferindu-le un cadou pentru serviciul facut. Obligatia nasilor este sa suporte cheltuielile pentru voalul miresei, lumanari si alte lucruri necesare ceremoniei religioase.

  3. Bradul de nunta. Acestase impodobeste la casa mirelui. La acest obicei participa si prietenii mirelui. Bradul este impodobit cu colaci si mere. El simbolizeaza belsug dar exista si numeroase superstitii legate de acesta.

  4. Barbieritul mirelui. In ziua nuntii are loc barbieritul mirelui. Nasul sau unul dintre prieteni il barbieresc in mod simbolic pe mire. Acest ritual simbolizeaza transformarea flacaului in barbat.

  5. Gatitul miresei. Acest obicei are loc dimineata inaintea cununiei religioase. Mireasa este ajutata sa se aranjeze de catre mama, nasa si prietene. Nasa ii pune acesteia voalul si coronita de mireasa.

  6. Hora miresei. Dupa gatitul miresei urmeaza hora miresei. Obiceiul acesta are loc acasa la mireasa in curte, unde tot alaiul de nunta este prezent.

  7. Turta miresei. Numit si colacul miresei, este rupt deasupra capului acesteia de catre nasa. Dupa aceea, aceasta imparte cate o bucata fiecarui nuntas pentru noroc.

  8. Dansul gainii. La ospatul nuntii o femeie aduce in pasi de dans, o gaina gatita si impodobita. Nasul este pus sa negocieze pentru pretul acesteia.

  9. Ciorba de potroace. Lunea, a doua zi dupa nunta, mirii si familia acestora se intalnesc la casa socrilor mari. Aici are loc o intalnire familiara unde felul principal este ciorba de potroace. Cu aceasta ocazie familia va discuta despre evenimentele petrecute.

  10. Legatul miresei. Spre sfarsitul ospatului de nunta, mireasa este asezata pe un scaun in vazul tuturor. Nasa schimba voalul miresei cu un batic. Astfel aceasta intra in randul femeilor maritate. Voalul este oferit unei tinere necasatorit.

Nunta este un eveniment minunat, este ziua cea mai frumoasa din viata ta. Planific-o dupa bunul plac, integrand in desfasurarea ei cele mai frumoase traditii si obiceiuri indragite de tine.

Inscrie-te pe DoYou.ro, e rapid, gratuit si merita.