Acasa Site-ul de Nunta Inspiratie nunta

Cele mai frumoase traditii si obiceiuri de nunta in Moldova

Autentificare / Inscriere

Ai uitat parola?
Acasa>Idei pentru nuntaTraditii si obiceiuriObiceiuri de nunta in Moldova

Cele mai frumoase traditii si obiceiuri de nunta in Moldova

In ultimul timp, multe obiceiuri de nunta au fost imprumutate de la straini. Insa, iubitorii de folclor romanesc doresc sa pastreze cu sfintenie ritualurile stravechi.

Traditile de nunta in zona Moldovei incep de miercurea cand se cerne faina pentru cozonaci si paine. Tinerii se inteleg din timp pentu a face nunta. Baiatul insotit de catre parinti merge la casa fetei pentru a discuta despre casatoria lor.

Ca si in celelalte zone ale tarii si in Moldova se face chemarea la nunta. Acesta era facuta in trecut de catre vornic dar in prezent mirele, nasul si tatal mirelui se ocupa de acest lucru.

Mai demult, in zona Moldovei cei mai instariti miri isi alegeau mai multi nasi. Drumul spre biserica se parcurge de catre miri si nuntasi pe jos. Inaintea alaiului este purtat de catre un flacau bradul de nunta. Pe drum in fata alaiului se afla mirele insotit de nasul acestuia. In spatele lor se afla mireasa insotita de catre nasa iar in urma vornicii, lautarii, socrii si nuntasii. Trecatorilor li se ofera cate un pahar de bautura in cinstea mirilor.


La biserica, mireasa si mirele sunt asteptati de preotul satului. Intrarea lor in Sfantul Lacas se face in aceeasi ordine in care au venit pe drum. Mirii trebuie sa duca cu ei doi colaci care vor fi lasati in biserica, sub acestia ei trebuie sa aseze un servet. Acestia mai trebuie sa aduca cu ei o sticla de vin pentru ceremonia religioasa, un covoras care se va asterne la picioarele lor si un prosop cu care vor fi legati la mana in timpul ceremoniei religioase. Verighetele, cruciulitele si o icoana nu trebuie sa lipseasca din lucrurile pe care mirii trebuie sa le aiba cu ei la ceremonie.

La intrarea in restaurantul unde are loc petrecerea de nunta, se aseaza o galeata cu apa pe o masa in care nuntasii isi inmoaie mainile pentru purificare. Dupa aceea, mireasa cu busuiocul inmuiat in apa stropeste nuntasii. Traditia spune ca fetele care vor fi stropite cu apa isi vor gasi perechea mai repede. Mirii vor fi serviti de catre parinti cu cate o lingurita de miere pentru a avea parte de o viata prospera. La masa, tinerii proaspat casatoriti vor trebui sa rupa colacul in doua si il imparta celor prezenti.

Petrecerea este tinuta toata noaptea pana spre dimineata. Spre terminarea mesei, nasa va scoate voalul miresei si il va inlocui cu o naframa. Acest obicei simbolizeaza trecerea miresei de la fata la femeie maritata. Voalul va fi dat unei alte fete necasatorite, ceea ce inseamna ca aceasta va fi urmatoarea mireasa. Celelalte fete vor juca o hora de adio pentru mireasa.


Traditiile si obiceiurile de nunta ofera un farmec aparte acestui eveniment. Ele creeaza o atmosfera speciala si sunt generatoare de buna-dispozitie.

Inscrie-te pe DoYou.ro, e rapid, gratuit si merita.