Acasa Site-ul de Nunta Inspiratie nunta

Ruperea turtei, un obicei stravechi la nuntile romanilor

Autentificare / Inscriere

Ai uitat parola?

Ruperea turtei, un obicei stravechi la nuntile romanilor

Traditiile si obiceiurile unui popor au ceva special in ele si amintesc de vremurile demult trecute. Nuntile romanesti nu ar avea destula magie daca nu ar fi incluse in cadrul lor si traditiile vechi. Printre nenumaratele obiceiuri, ruperea turtei de catre nasa este unul aducator de noroc.

Aceasta traditie va avea loc in ziua nuntii. Dupa ce mirele si toti invitatii au sosit la casa miresei, acest ritual de rupere a turtei este realizat decatre mama spirituala a miresei, de catre nasa. De obicei se organizeaza hora miresei inaintea acestui obicei, insa acest lucru variaza de la o regiune a tarii la alta. In unele zone, dupa traditia ruperii turtei are loc hora.

Cum se desfasoara acest ritual? Mireasa este invitata sa se aseze pe un scaun in curtea casei. Nasa rupe turta deasupra capului ei in patru bucati si face semnul crucii. Bucatile se impart prima data mirilor iar apoi invitatii trebuie sa manance toti o bucatica din turta pentru noroc in viata dar si pentru norocul casatoriei ce va avea loc. La sate sau in unele zone, nasa arunca bucatiile ce le-a rupt deasupra capului sau in forma de cruce.

Ruperea turtei este ca o binecuvantare data de nasa miresei si o urare pentru ca mirii sa aiba o casnicie indelungata si plina de clipe fericite.

Turta miresei poate fi gatita de mireasa sau de mama acesteia. Poti de asemenea sa o comanzi la cofetarii sau chiar la restaurantul unde nunta va avea loc. In locul turtei clasice impletite, o alternativa pentru care poti opta este cozonacul sau checul intr-o forma rotunda.

Daca nu doresti ca firmiturile sa cada in parul tau si pe rochia de mireasa, roag-o pe nasa sa rupa turta deasupra capului tau pe o tava.


Aceasta traditie este speciala iar daca te-ai decis sa o respecti, nasa ta va aprecia foarte mult acest lucru. Ea se va bucura de acest prilej de a-ti ura noroc in casnicie. Ruperea turtei este un ritual simbolic si frumos care ii va incanta pe cei din jur iar mirii vor fi binecuvantati pentru ca dragostea lor sa reziste toata viata.

Inscrie-te pe DoYou.ro, e rapid, gratuit si merita.