Acasa Site-ul de Nunta Inspiratie nunta

Traditii si obiceiuri de nunta care nu pot lipsi de la cununia ta.

Autentificare / Inscriere

Ai uitat parola?

Beneficiile inregistrarii

  • Unelte de planificare gratuite pentru organizarea nuntii
  • Planificare Buget
  • Administrare invitati
  • Plan de organizare mese
  • Lista de sarcini
  • Programari
  • Oferte si Vouchere
AcasaTraditii si obiceiuri

Traditii si obiceiuri de nunta care nu pot lipsi de la cununia ta.

In orice familie exista cateva superstitii, traditii si obiceiuri care fara indoiala vor fi incluse si in ziua nuntii.

Multe dintre acestea au supravietuit de-a lungul timpului, altele sunt obiceiuri ceva mai noi; multe dintre ele au fost imprumutate de la alte popoare, altele sunt tipic romanesti, insa oricum ar fi, cred ca putem spune cu certitudine ca absolut toate au un anumit farmec al lor. Iata care sunt cele mai celebre traditii de nunta si ce semnifica ele.Aruncarea buchetului de mireasa

  • Aruncatul buchetului de mireasa – O traditie imprumutata pentru frumusetea semnificatiei ei. Spre mijlocul receptiei de nunta, mireasa se duce in mijlocul ringului de dans si toate domnisoarele nemaritate se duc in spatele ei.
    Mireasa arunca buchetul si se spune ca norocoasa care il prinde va fi urmatoarea mireasa.

  • Tortul de nunta – La inceput tortul de nunta era alcatuit din mai multe prajituri care se rupeau deasupra capului miresei in semn de bun augur si fertilitate.
    Din motive practice, in vremurile noastre tortul este supraetajat si in loc sa fie rupt acesta se taie de catre ambii miri deodata. Fiecare invitat la nunta trebuie sa guste macar o bucatica din acest tort pentru a transmite noroc in viitor mirilor.
    Inel de logodna
  • Inelul de logodna – Reprezinta angajamentul luat de miri pentru a-si petrece restul vietii impreuna. Inelul in forma lui de cerc semnifica iubirea eterna pe care si-o poarta iubitii.
    Aurul din care se realizeaza inelul de logodna este simbolul puritatii si tariei dragostei. Acest inel se poarta pe mana stanga, pe al treilea deget pentru ca se crede ca vena din acest deget duce exact catre inima.

  • Aruncatul cu orez – Acest obicei semnifica fertilitate. In zilele noastre multe cupluri aleg sa foloseasca confetti sau petale de flori (trandafiri de obicei) in locul obisnuitului orez.

  • Ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat, ceva albastru – Este o traditie ce isi are inceputurile intr-o veche poezioara englezeasca care indeamna mireasa sa poarte asupra ei: un obiect pentru a reprezenta traditia si continuitatea (ceva vechi); norocul in viitor (ceva nou); un obiect ce arata ca se poate baza in continuare pe prieteni si familie (ceva imprumutat); si albastrul care este un simbol al iubirii, fidelitatii si modestiei.Floarea de la pieptul mirelui

  • Floarea din pieptul mirelui – Aceasta traditie a pornit in vremurile medievale atunci cand cavalerii au decis sa isi prinda in piept o panglica in culoarea ce reprezenta domnisoara ce le-a furat inima. In acele vremuri acest obicei a fost considerata cea mai romantica declaratie de dragoste.

  • Albul – Chiar si in vremurile actuale cele mai multe mirese isi aleg rochii de un alb imaculat. Acest obicei a inceput in secolul al XVI-lea, atunci cand Regina Victoria al Angliei a decis sa poarte o rochie alba ce semnifica puritate, in locul rochiei argintii ce se purta pana atunci.

  • Urarea “Casa de piatra” – Un alt obicei de pe meleagurile noastre are scopul de a le ura mirilor o casnicie solida, netulburata de evenimente neplacute.

  • Hora miresei – Este o celebrare a momentului fericit. Cu aceasta ocazie o parte din nuntasi (cei mai apropiati) danseaza hora acasa la mireasa iar mama acesteia imparte daruri socrilor si nasilor.Furatul miresei

  • Furatul miresei. O traditie tipic romaneasca – Pe durata receptiei de nunta, cativa prieteni ai proaspetilor casatoriti o fura pe mireasa si mirele este obligat sa negocieze returnarea ei. “Hotii” trebuie sa dea dovada ca intradevar mireasa este la ei (de cele mai multe ori aceasta dovada este pantoful miresei, un lantisor ori un alt accesoriu). Dupa ce mirele a platit pretul miresei, aceasta este dusa inapoi la receptiei si cei doi au parte de o reintalnire romantica.

Indiferent daca esti o mireasa traditionala sau una neconformista iti recomand sa alegi cateva traditii si obiceiuri si sa le incluzi in nunta ta pentru ca in mod sigur iti vor infrumuseta evenimentul iar invitatii mai in varsta vor fi fericiti sa revada obiceiurile pe care le-au inclus si ei in nuntile lor.

Inscrie-te pe DoYou.ro, e rapid, gratuit si merita.